2023. 02. 24.

Újoncképzés 2023

Hamarosan indul a 2023-as újoncképzés!

Szívesen fotózol a szabadidődben? Karácsonyra kaptál egy fényképezőgépet, de nem tudod, hogy kell használni? Esetleg még sosem foglalkoztál fényképezéssel, de mindig is szerettél volna érteni hozzá? Érdekel, kik vannak az egyetemi rendezvényeken villogó vakuk mögött, és hogyan lesz az elkészített képekből egy webes album, vagy éppen egy minőségi portréfotó? Ha szeretnél tanulni a fényképezésről, és a képzést elvégezve egy remek csapatban, profi felszereléssel fotózni, szeretettel várunk tanfolyamainkon! Jelentkezés előtt jobban megismerhetsz minket az idei GólyaKörTén, március 1-jén a BME I épületében 9:30 – 14:30-ig, vagy a Schönherz kollégiumban az SCH1419-ben, délután 17:00 – 20:00-ig. Ezen kívül bármikor kereshetsz bennünket a weboldalunkon vagy a levelezőlistánkon!

Miről fog szólni a képzés?

A képzésünk 4 különböző témát ölel fel, mindegyik alkalommal a fotózás egy-egy részét ismerheted meg. A megszerzett tudást pedig a tapasztalt körtagokkal együtt élesben is alkalmazhatod a későbbiekben, akár egy-egy rendezvényen, akár a műteremben. Ahhoz, hogy a képzést sikeresen elvégezd, a tanfolyamalkalmakon való részvétel mellett három rendezvényen is bizonyítanod kell rátermettségedet. Ha ezekkel mind megvagy, egy vizsgarendezvény során megmutathatod, hogy akár már egyedül is el tudsz készíteni egy színvonalas albumot. A tanfolyamhoz a lelkesedésen és a motiváción kívül semmilyen előismeretre vagy felszerelésre nincs szükséged. A megfelelő tudás elsajátításához mindent elmondunk a képzéseken, illetve a felszerelést is biztosítani fogjuk (persze ha van saját felszerelésed, és szeretnél azzal fotózni, természetesen arra is van lehetőség). A körben a tudás mellett a közösség is fontos számunkra, ezért a második képzésalkalom után mentorprogramunkba is belekerültök. Kis csoportokba szerveződve lelkes tagjaink segítenek titeket a körbe való beilleszkedésben és minden felmerülő kérdéseitekben.

A képzésalkalmakról

DSLR alapok 📸🔍

Az első két alkalmon megismerkedhetsz a fotózáshoz szükséges fénytani alapismeretekkel, illetve megtudhatod, hogyan működnek az általunk használt tükörreflexes fényképezők, valamint a hozzájuk tartozó objektívek és vakuk. Ezek során ki fogunk térni a fényképezőn található beállításokra, az objektívek típusaira és a felhasználási területeikre. A későbbiekben pedig lehetőségetek lesz profi felszereléseinken is kipróbálni a tanultakat!

Rendezvényfotózás 👩‍🎓📸

Ezen az alkalmon körünk fő profiljába, a rendezvényfotózásba kaphattok bepillantást. Az alkalom témái lesznek az általunk fotózott rendezvények típusai: beszélünk róla, hogy ezeken a rendezvényeken mire érdemes figyelni, hogy az elkészült album minél jobb legyen. Arról is sokat megtudhattok majd, hogy hogyan kell rendezvényfotósként viselkedni és számos tipikusan előforduló helyzetet kezelni. Ezen kívül mutatunk majd néhány trükköt, amiket alkalmazva jól komponált képeket fogtok tudni készíteni.

Műtermi alapok 📷💡

A rendezvényfotózás után a SPOT második fő profilja, a műtermi portréfotózás következik. Ezen a képzésen lehetőségetek lesz kipróbálni a műtermünket, miután megismerkedtetek a stúdiófotózás alapjaival. Mesélni fogunk a stúdióvakuinkról, különböző fényformálókról és arról, hogy a különböző képi effektusok eléréséhez hogyan érdemes elhelyezni őket.

Utómunka Lightroommal 💻🖌️

Képzésünk idén kiegészül egy online kiadott tananyaggal, illetve egy rövid elvégzendő feladattal, amit otthon kell megcsinálnotok, majd leadnotok. Ezután a mentoraitokkal megbeszélhetitek, átnézhetitek ezeket. Az utómunkához az általunk leggyakrabban használt szoftver az Adobe Photoshop Lightroom, aminek alapfunkcióit fogjuk megmutatni nektek. A kiadott anyagban szó lesz még a képen elvégezhető beállításokról, effektekről, különböző osztályozási lehetőségekről, néhány tipikus hiba javításáról, és adunk tanácsokat a képek feldolgozásának felgyorsítására is.

Gyűlések 🧑💬

A képzés mellett érdemes járni a kör gyűléseire is, ugyanis ha részt vettél a DSLR alapok és a Rendezvényfotózás képzésünkön, a házidat pedig már leadtad, akkor itt tudsz majd jelentkezni az egyes rendezvényekre fotózni. Emellett itt beszéljük meg a kör aktuális dolgait, amikbe te is bekapcsolódhatsz. A gyűléseken ezen kívül általában szó esik valamilyen érdekes fotós témáról is, ami minden jelenlévő számára tanulságos lehet. A gyűléseket hétfőnként 19:00-kor kezdjük a SCH1419-ben. Várunk szeretettel már a GólyaKörTe utáni első gyűlésen, 2023. március 6-án is!

IT-részleg 💾👨‍🏭

Bár körünk fő tevékenységei a rendezvények megörökítése, illetve a műtermi stúdiófotózás, nálunk olyan témákkal is foglalkozhatsz, mint a honlapunk fejlesztése, vagy a képeinket tároló szerver gondozása, úgyhogy ha a fotózás mellett szívesen foglalkoznál ilyesmivel, erre is van lehetőség a körben.

Ha felkeltette érdeklődésedet a képzés, jelentkezz a lent ⬇ található gombra kattintva, illetve találkozzunk a GólyaKörTe utáni első gyűlésen, 2023. március 6-án 19:00-kor a műtermünkben, a Schönherz Kollégium 1419-es helyiségében!