2018. 07. 03.

Gyakran ismételt kérdések

Rólunk

 • Kik vagytok ti, és mivel foglalkoztok?

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának és Simonyi Károly Szakkollégiumának a fotóköre vagyunk, és főként kar fotózás iránt érdeklődő hallgatóit tömörítjük, de tagjaink között tudhatunk néhány már végzett, illetve más karokon tanuló fotóst is. Elsődleges tevékenységi körünk a kar és a hozzá tartozó Schönherz Kollégium rendezvényeinek fotózása. Ezen kívül foglalkozunk üzleti portrék készítésével, egyéb műtermi fotózással, illetve egyes körtagjaink a fotográfia egyéb területein is jártasak.

 • Miért csináljátok ezt? Mi a motivációtok?

Alapvetően a fotózás iránti érdeklődés, az ebben való fejlődési vágy és a kreatív kiteljesedés hozott össze minket. A legnagyobb elismerés egy fotósnak, ha látja az alanyokon az elégedettséget és a boldogságot. Számunkra is ez a mozgatórugója a fotózásnak. Büszkeséggel tölt el minket, amikor viszontláthatjuk a fotóinkat a közösségi médiában vagy az albumainkban. Ezen kívül célunknak érezzük, hogy megkedveltessük a fotózást minden érdeklődővel és segítsünk nekik fejlődni benne.

 • Milyen felszerelést használtok?

A kör rendelkezik néhány, főként Nikon és Canon márkájú saját gépvázzal, objektívvel és rendszervakuval, illetve egy felszerelt műteremmel. A rendezvényeken és a műtermi fotózásokon főként ezeket az eszközöket használjuk, időnként kiegészítve a körtagok saját felszerelésével.

 • Fotós vagyok, szeretnék felszerelést kölcsön kérni, vagy a műtermet használni. Hol érdeklődjek?

Csak a körtagok használhatják a felszereléseinket és a műtermet. A körbe való felvétel után számodra is nyitottá válhat ez a lehetőség.

Csatlakozás a körhöz

 • Hogyan lehet belépni a fotókörbe?

Minden tavasszal indul előadásokkal és gyakorlatokkal egybekötött újoncképzésünk. Célszerű ekkor csatlakozni, illetve ha elsőéves VIK-es vagy, akkor egyébként is csak második félévtől tudsz bármilyen körhöz jelentkezni. A részletes információkért figyeld a hirdetéseinket a megszokott felületeken (weboldalunk, Facebook oldalunk, Instagram, plakátok a kollégiumban). Természetesen ezen kívül is szívesen fogadunk a körben. Ha csatlakozni szeretnél látogass el valamelyik gyűlésünkre, amiket hétfőnként 19:00-tól tartunk a 1419-ben található műtermünkben.

 • Miből áll az újoncképzés?

Az újoncképzés jelenleg 4 + 1 tanfolyamalkalomból áll. A kötelező alkalmak a következő témákat ölelik fel: DSLR alapok, utómunka Lightroom-mal, rendezvényfotózás és műtermi alapok. Ezt követi egy fakultatív alkalom a portréretusálásról. A képzés része a rendezvények fotózása is, miután lefotóztál 4 rendezvényt egy körtag segítségével, egy rendezvény egyedüli lefotózásával egy “vizsgát” tehetsz, és innentől járhatsz egyedül is rendezvényekre fotózni.

Fotózás kérése

 • Tudnátok csinálni rólam egy képet?

Írj egy emailt a spot@simonyi.bme.hu-ra, amiben leírod, hogy milyen fotót szeretnél, milyen célra szeretnéd használni. Különleges igény esetén csatolj néhány mintafotót az elképzelésedről. Hamarosan megkeres egy körtagunk, aki időpontot egyeztet veled. A körtag a fotózásért cserébe valószínűleg valamilyen honoráriumot fog kérni, ami megegyezés kérdése. Kérlek vedd figyelembe, hogy nem egy cég vagyunk, ezért nem tudjuk garantálni, hogy még aznap elkészítjük a képedet.

 • Szeretnék egy profi üzleti fotót magamról az önéletrajzomba. Tudtok ebben segíteni?

Természetesen, ez a körünk egyik fő profilja. Írj egy levelet a spot@simonyi.bme.hu-ra, amiben leírod az igényedet. Hamarosan megkeres egy körtagunk, aki időpontot egyeztet veled. A körtag a fotózásért cserébe valószínűleg valamilyen honoráriumot fog kérni, ami megegyezés kérdése. Kérlek vedd figyelembe, hogy nem egy cég vagyunk, ezért nem tudjuk garantálni, hogy még aznap elkészítjük a képedet. Itt találsz néhány példát a referenciánkból.

 • Lenne egy egyedi fotós igényem, például tablófotózás, műtárgy lefotózása, portfóliókészítés. Tudnátok vállalni?

Írj egy emailt a spot@simonyi.bme.hu-ra, amiben részletesen leírod, hogy mik az elképzeléseid és igényeid a fotózással kapcsolatban. A levelet követően egy körtagunk felveszi veled a kapcsolatot.

 • Egy rendezvényt szervezek ami kötődik a Schönherzhez vagy a VIK-hez, és szeretném meghívni a SPOT-ot fotózni. Mi ennek a módja?

Töltsd ki a főoldalunkon is megtalálható űrlapot minél előbb, de legkésőbb a rendezvény előtt 8 nappal! Ha túl későn szólsz, nem biztos, hogy tudunk fotóst keríteni. Ha időben leadtad az igényt, és nem érkezik visszajelzés legkésőbb a rendezvény előtti hétfő éjfélig, az azt jelenti, hogy számíthatsz ránk a rendezvényen. Ha bármi kérdésünk van, vagy esetleg valamilyen oknál fogva nem tudjuk vállalni a fotózást, meg fogunk keresni az űrlapon leadott elérhetőségek valamelyikén. Ha változás történik a programban, kérlek értesíts minket minél előbb. Ellenkező esetben fenntartjuk a jogot a fotózás visszamondására.

 • Egy rendezvényt szervezek ami nem kötődik a Schönherzhez vagy a VIK-hez, és szeretném meghívni a SPOT-ot fotózni. Mi ennek a módja?

Írj egy e-mailt a spot@simonyi.bme.hu-ra amiben leírod az igényeidet, vagy töltsd ki a rendezvénybejelentő űrlapot. Hamarosan egy tagunk meg fog keresni a részletek egyeztetése céljából. Kérlek vedd figyelembe, hogy mivel a kör feladata alapvetően a kari és kollégiumi rendezvények fotózása, ezért minden külső igénnyel egyedileg foglalkozunk.

 • Rendezőként hogyan segíthetem a munkátokat a rendezvény előtt és közben?

Arra kérünk, hogy a bejelentéskor igyekezz minket ellátni minden releváns információval a rendezvényről, és ha van valami különleges kérésed, akkor arról is, illetve tartsd be a 8 napos határidőt. Ha változás történik a programban, kérlek értesíts minket minél előbb. Ellenkező esetben fenntartjuk a jogot a fotózás visszamondására. A rendezvényen bizonyosodj meg afelől hogy a fotósainkat kiemelten kezelik (pl. soron kívül és ingyen beengedik őket, felmehetnek a színpadra, bemehetnek a rendezvény elől elzárt területre, stb.), és a munkájukban nem akadályozzák a szervezők és a résztvevők sem - természetesen reális keretek között maradva. Amennyiben mégis ilyen tapasztalunk, fenntartjuk a jogot a rendezvényen való fotózás azonnali befejezésére. Kérjük vedd számításba, hogy a képzési programunk részeként gyakran újoncokkal együtt fotózunk, akik még nem feltétlen vannak tisztában a rendezvényfotózás íratlan szabályaival, de természetesen figyelünk rájuk is fotózás közben.

 • Mikor lesznek fenn a képek a galériában?

Igyekszünk körülbelül 72 órán belül elkészülni a válogatással, utómunkával és feltölteni őket a weboldalunkra.

 • Miért kell ennyit várni a fotókra?

A minőségi képek és egy igényes album elkészítésének érdekében egy bevett munkafolyamatot járunk végig minden rendezvény után. A fotókat kategorizáljuk, válogatjuk, utómunkázzuk, és rendezzük. Több fotós esetén a fotóik összefésülésére is szükség van az album koherenciájának elérése érdekében.

Rendezvényeken

 • Lefotóztatok egy rendezvényen, de nem találom magamat a képek között. Valahol meg lehet nézni ezt a képet?

Nem minden képet teszünk közzé a webes albumban. (Például ha technikailag nem sikerült elég jól.) Ha mindenképpen szeretnéd megkapni a képet, akkor egy írj egy emailt a rendezvény nevével a spot@simonyi.bme.hu-ra. Hamarosan megkeres egy körtagunk, akivel egyeztetni tudtok a továbbiakról. A folyamat gyorsabb ha csatolsz magadról egy referenciaképet, így biztosan tudni fogjuk, hogy kit keressünk a fotókon.

 • Lefotóztatok egy rendezvényen, de nem szeretném, hogy kint legyen a kép. Valahogy el lehet távolítani a webről a képet?

Írj egy emailt a rendezvény nevével, a kép számával és egy indoklással a spot@simonyi.bme.hu-ra! Amennyiben ésszerű az indoklás, hamarosan el fogjuk távolítani a fotót.

 • Részt veszek egy rendezvényen, amit a SPOT fotóz, de nem szeretném, hogy itt fotók készüljenek rólam. Mit tehetek ennek érdekében?

Az általunk fotózott rendezvények nagy részét a VIK, vagy a Schönherz valamelyik szervezeti egysége rendezi, így a gólyaként aláírt nyilatkozat értelmében a rendezvényen való részvétellel elfogadod, hogy ott fotók készülhetnek rólad. Ennek ellenére megkérheted fotósainkat, hogy próbáljanak elkerülni a fotók készítésekor, de sajnos ennek teljes betartását nem tudjuk garantálni. További probléma esetén keresd az aktuális szervezőket, akik segíteni tudnak a megoldásában.

Online és offline megjelenés

 • Hogyan tudok letölteni egy képet a webes albumból?

Kattints jobb egérgombbal a képre, vagy pedig használd a fényképnézegetőben jobb fent található nyilat!

 • Hogyan tudok letölteni egy képet nagyobb felbontásban, esetleg vízjel nélkül?

Írj egy emailt a spot@simonyi.bme.hu-ra, amelyben leírod a rendezvény nevét és a kép sorszámát, illetve kifejted, hogy milyen célra használnád fel a képet. A levelet követően hamarosan felvesszük veled a kapcsolatot. Magáncélra nem adunk ki ilyen formában a fotókat, csak kiadványokban, plakátokon, cikkekben, stb. történő felhasználásra. A kép megjelentetésekor kérlek a következő kérdésben foglaltak szerint járj el.

 • Szeretném megjelentetni a SPOT egy fotóját szórólapon, közösségi médiában, cikkben, stb. Milyen kötelezettségeim vannak ekkor?

A kép mellett olvasható betűmérettel tüntesd fel, hogy azt a SPOT készítette, és hivatkozz a weboldalunkra. (https://spot.sch.bme.hu)

 • Elkérhetem a nyers képeket egy fotózásról vagy egy rendezvényről?

Ahogy ez minden fotósnál szokás, mi sem adunk ki nyers képeket, mivel az utómunkát ugyanúgy a fotózás szerves részének tartjuk.

 • Szeretnék csinálni egy kiállítást, szórólapot, weboldalt, stb., ehhez kellenének képek egy bizonyos témában. Tudnátok adni, illetve készíteni?

Írj egy emailt a spot@simonyi.bme.hu-ra, amiben részletesen leírod, hogy mire lenne szükséged. A levelet követően egy körtagunk felveszi veled a kapcsolatot.

 • Fotós vagyok, csináltam képeket egy rendezvényen. Feltöltitek a webes galériátokba?

Köszönjük, de nem.